Duiklocaties

Ontdek de prachtige onderwaterwereld van Curaçao

Duiklocaties

Klein Curaçao

Klein Curaçao is een klein eiland waar het prachtig is om te duiken en snorkelen. Het is aan te raden om daar met een gids te gaan duiken, omdat de stroming gemakkelijk oppikt en je vaak naar de open oceaan trekt.

Directorsbay / Kabaye

Hier kun je links naar de “Point” duiken of rechts naar de muur duiken.

Het ondiepe deel eindigt heel snel in een muur die recht naar beneden gaat tot een diepte van 40 meter. Als je deze muur naar rechts volgt, blijft het zo. In sommige delen zitten zelfs wat kleine gaatjes.

Als je het naar rechts volgt, is het eerste deel van het rif niet zo spectaculair, maar na 10 minuten duiken kom je op het punt uit. Zodra je hier bent, zul je een prachtig rif vinden met enorme sponzen en koralen. Pas op voor stromingen nadat je het punt hebt bereikt.

Tugboat

De Tugboat is een van de gemakkelijkste maar ook een van de mooiste duikplekken op Curaçao.

Hier vind je een rif dat na een tijdje overgaat in een muur, een ondiep wrak op een diepte van 5 meter waardoor het ook leuk is om te snorkelen bij de pier waar wat zeepaardjes te vinden zijn.

Aanbevolen voor alle duikers, ongeacht het ervaringsniveau.

Lost Anchor

Deze plek is minder bekend en om er te komen moet je ongeveer 10 minuten zwemmen.

Gezien het feit dat er niet veel duikers naartoe gaan, is het rif bijna onaangetast en erg leuk voor de jacht op Lionfish. Voor deze duik raden we een lokale duikgids aan.

Marie Pompoen / Car Pile

Marie Pampoen is een klein strand waar je naar binnen kunt en dan naar links kunt duiken. Het rif gaat langzaam dieper en zit vol koralen en sponzen.

Na 10-15 minuten bereik je de autostapel. Het begint op een diepte van 15 meter en daalt tot ongeveer 70 meter. De auto’s zijn bijna niet meer herkenbaar, maar er zijn ook boten en veel andere metalen voorwerpen om te verkennen.

Superior Producer

De Superior Producer zonk voor Otrobanda vlakbij de Megapier. Daarom kun je daar alleen duiken als er geen cruiseschip in de haven ligt.

Het wrak staat rechtop op een diepte van 30 meter. De toegang is niet gemakkelijk en je moet weten waar het schip is, anders mis je het gemakkelijk.

Blue Bay

Een indrukwekkende muurduik, deze spot is een must voor degenen die van verticale drop-offs houden. Om de muur te bereiken moet je naar Blue Bay Beach gaan. Ga aan de rechterkant van het strand het water in en zwem recht richting de kliffen. Het rif begint op ongeveer 25 voet en zakt bijna verticaal tot meer dan 42 meter. Als u over de verticale drop-off hangt, krijgt u het gevoel dat u vliegt.

Langs de rand van de drop-off is er een gezonde mix van Gorgonen en Stony Corals, met enkele grote Sea Fans die in de stroming zwaaien. Volgend de muur terug in de richting van het strand vind je een aantal indrukwekkende koraalformaties en grote scholen vissen, met enkele van de betere exemplaren op een diepte van 40 60 voet.

Dit is een goede site om de Longsnout-vlindervis te vinden die in de uitsparingen naar ongewervelde dieren zoekt.

Kokomo Beach

Zwem naar de drop-off, die begint op 7 meter en helemaal doorloopt tot 40 meter. Als je na 20 min het rif naar links volgt zie je de contouren van een wrak (een ponton) dat werd gebruikt om de autowrakken naar hun stortplaats te vervoeren.

Het ondiepe punt is op 20 meter terwijl het diepste deel gaat tot 35 meter. Het wrak ligt op het rif en is bedekt met sponzen en omgeven door veel vissen zoals sergeant-burgemeesters, trompetvissen enz.

Porto Marie

Het rif is een dubbel rif, met een zandvallei tussen het eerste en tweede rif en het bereikt een diepte van 30 meter. Het tweede rif begint op een diepte van 16 meter en zakt naar een diepte van 50 meter, waar je de Garden Eels kunt zien dansen op het zandplateau. Bij het 2e rif worden vaak Adelaars- of Pijlstaartroggen gezien.

Vroeg in de ochtend komen de stralen uit de diepte naar het ondiepe, op zoek naar voedsel. Ze graven in het zand op zoek naar schelpen. Je kunt ook verschillende papegaaivissen en scholen geitenvissen, murenen, stamvissen en nog veel meer spotten. Het is ook grappig om te zoeken naar de Yellow head blennies die in zelfgemaakte gaten leven. Ze komen naar buiten om het plankton te eten dat voorbij komt.

Playa Lagun

De baai heeft aan beide kanten kliffen en is goed beschermd dus altijd rustig. Volg de zandbodem op zoek naar zeepaardjes en pas op voor de zeeschildpadden. Volg de linker kliffen en  verken de randen langs de kliffen waar Cup Coral, Anemones, Brain Coral en talloze kleine rifvissen hun thuis vinden.

Buiten de baai (linkerkant) vind je na ongeveer 200 meter twee kleine grotten. Die kunnen worden verkend door goed opgeleide duikers. Om de drop-off te bereiken, zwem / snorkel je recht uit de monding van de baai nog eens 100 meter. Het rif begint in 9 meter water en daalt geleidelijk tot een diepte van 30 meter. De stroom is meestal licht. Het rif aan de linkerkant heeft grote kolonies Great Star Coral, Brain Coral, Stove Pipe Sponzen, Cup Coral en Sea Rods.

Playa Piskado

Ga direct bij de pier naar binnen en er zijn veel kleine beestjes, kleine vissen en poetsgarnalen te vinden. Zwem naar de drop-off (5 min) en pas op voor boten, want het is een vissershaven.

De koraalformaties bij de drop-off zijn een leefgebied voor veel kleurrijke vissen.

Playa Kalki

Volg de trap naar het strand. Zwem aan de oppervlakte naar rechts in de richting van de rotsen. Het ondiepe deel van de baai is hard getroffen door de orkanen Lenny (1999) en Omar (2008) en is aan het herstellen. Na een paar minuten bereik je de drop-off die begint op 10 meter / 30 ft. en gaat door tot onder de 30 meter. Beide richtingen zijn goed, maar de stroom staat vaak naar rechts.

Plate Coral, Flower Coral en Star Coral zijn er in overvloed, met Papegaaivissen, Soldaatvissen, Damselfish en Morays die de formaties bewonen. Adelaarsroggen en schildpadden zijn hier regelmatige bezoekers, evenals tonijn en makreel die aasvissen achtervolgen.

Open chat